Az AQUADUR® tesztcsíkok a vízkeménység gyors és egyszerű meghatározására szolgálnak. Az egyszerű “mártsa be és olvassa le” végrehajtás valamint az intenzív zöldből vörösre történő színváltozás megbízható eredményeket biztosít másodperceken belül.
A víz keménységét a vízben jelenlévő kalcium- és magnézium illetve ezek sói okozzák. A vízkeménység fontos szerepet játszik a mindennapi életben és a különböző ipari alkalmazásokban. A kemény víz hátrányosan befolyásolhatja az élelmiszerek ízét és megjelenését.
A kemény víz meggátolja a tisztítószerek/szappan felhordását, ezért több tisztítószert kell alkalmazni, hogy azonos tisztítási eredményeket érjék el, mint egy lágy víz esetében. Ezenkívül a kemény víz lerakodást/meszesedést okozhat, és ezáltal károsíthatja a gépeket, berendezéseket, csöveket vagy fűtőegységeket.
Számos iparágban a vízkeménység a folyamatvezérlés fontos paramétere, és folyamatosan ellenőrzést kíván.
Az AQUADUR® vízkeménység tesztcsíkok az Ön egyedi igényeihez igazodóan különböző színskálákat és csomagolási lehetőségeket kínálnak. Az egyenként csomagolt kiszerelés például promóciós célra is alkalmas, hogy tájékoztassa ügyfeleit egy esetleges a vízlágyító szükségességéről.
Az AQUADUR® vízkeménységű tesztcsíkok ideális választás a vízkeménység gyors, egyszerű és megbízható meghatározására.
Általában a vizet egyszerűen “lágy” vagy “kemény” víznek minősítik.
< 50 mg/L CaCO₃ | nagyon lágy víz |
50–120 mg/L CaCO₃ | lágy víz |
120–240 mg/L CaCO₃ | közepesen kemény víz |
240–360 mg/L CaCO₃ | kemény víz |
360 mg/L CaCO₃ felett | nagyon kemény víz |
Átszámítási táblázat
°d | °e | °f | mg/L CaO | mg/L CaCO₃ | mmol/L H⁺ |
---|---|---|---|---|---|
1 | 1,3 | 1,8 | 10 | 18 | 0,36 |
2 | 2,5 | 3,6 | 20 | 36 | 0,71 |
3 | 3,8 | 5,4 | 30 | 54 | 1,07 |
4 | 5 | 7,1 | 40 | 71 | 1,43 |
5 | 6,3 | 8,9 | 50 | 89 | 1,78 |
6 | 7,5 | 10,7 | 60 | 107 | 2,14 |
7 | 8,8 | 12,5 | 70 | 125 | 2,5 |
8 | 10 | 14,3 | 80 | 143 | 2,86 |
9 | 11,3 | 16,1 | 90 | 161 | 3,21 |
10 | 12,5 | 17,8 | 100 | 178 | 3,57 |